La llum del gravat en l’obra de Mercè Insenser

Josep M.Cadena, periodista

“L’art del gravat necessita habilitat manual, coneixement de les matèries sobre les quals es treballa, idea i bon gust, capacitat per a l’entintatge, sentit de la justa pressió sobre el paper l’elecció encertada d’aquest paper. És artesanal en molts dels seus aspectes i els resultats finals mai no acostumen a ésser espectaculars. Però això no vol dir pas que les seves qualitats resultin menors en relació amb altres manifestacions de la sensibilitat plàstica. Es tracta, només, del fet que s’ha seguit un camí diferent per arribar a una emoció que pertany tant a la que neix de la creació per a un mateix com per als altres. Mercè Insenser ho sap ben bé i, després de passar per la pintura i d’investigar en diferents camps artístics, escollí especialitzar-se en les tècniques del gravat i els sistemes d’estampació.

Exlibris i gravats en tiratges curts i acurats – fins i tot en peça única – permeten a Mercè Insenser connectar amb ella mateixa a la vegada que estableix una relació intensa amb el proïsme. Personalitza i a la vegada aconsegueix donar sentit de trobada amb els sentiments que porten a les idees generals que donen sentit a la societat humana. Des del present lliga amb el passat que és tradició, però ho fa per obrir-se al futur. No es tracta pas de recular cap a unes formes antigues, sinó d’avançar des de bases sòlides cap a un nou humanisme. El seu art és dels que s’anomenen de minories – com si tots no ho fossin quan són de veritat art - ; però d’unes minories conscientment actives i disposades a entendre’s més enllà dels egoismes i de les circumstàcnies que separen.

Les obres de Mercè Insenser estableixen, més enllà de les formes i dels temes que presenten, uns punts de llum que moltes vegades són com harmonioses finestres per les quals entra la claror del cel que a tots ens aplega. Davant de les seves obres experimento emocions semblants a les que neixen quan, si la nit és clara i la temperatura benigna, et complau mirar les estrelles. Amb l’avantatge, en aquest cas, que les estrelles són punts llunyans i que mai no em seran abastables, mentre que l’obra de Mercè Insenser la tenim ben propera”.