L’energia alquímica en l’obra gràfica de Mercè Insenser

Immaculada Socias Batet, UB

Ahir mateix al vespre parlàvem amb la M.Mercè sobre el gran desconeixement que encara existeix a l’entorn del món de la cultura gràfica. Perquè tothom sap que és un oli, una aquarel·la, un dibuix o una fotografia, però realment què és un gravat? Tot i que no pretenem ara entrar en definicions prolixes, de manera sintètica es podria dir que el gravat, fins a la invenció de la fotografia en el segle XIX, va ser l’única tècnica de reproducció d’imatges seriades mitjançant una planxa. Fou aquesta circumstància la que el va fornir com un transmissor extraordinàriament eficaç de valors artístics, científics i religiosos.

D’altra banda, si bé és veritat que els principals col·leccionistes i “connoisseurs” de França, Anglaterra, Itàlia i Holanda han gaudit a bastament d’aquest art íntim, sofisticat i refinat, no ha passat el mateix al nostre país, on aquesta sensibilitat vers la cultura gràfica ha estat poc desenvolupada. Per aquest motiu és molt gratificant la reflexió que ens proposa la M.Mercè.

Amb la col·lecció que avui presenta. És una artista que sap metabolitzar amb saviesa els valors gràfics tradicionals i moderns, aspecte visible en el seu ric ventall de tècniques, així com en la sofisticada elecció del paper, de la superfície del qual emergirà la imatge simbòlica o quotidiana però sempre gloriosa i potent.

Però això no és tot. En la recerca de la M.Mercè es detecten una sèrie de punts lluminosos que irradien una extraordinària força i que es despleguen vigorosament davant dels nostres ulls. Un dels aspectes és l’energia alquímica que desplega en transformar, transmutar la matèria –metall, fusta, plàstic o polietilè- en unes textures untuoses, fines, tel·lúriques o geològiques.

També hom percep en els seus gravats, juntament al compromís amb la contemporaneïtat, una volguda voluntat de recuperació històrica, que es detecta amb la reutilització de lletres d’antigues impremtes, i sobretot amb la seva activitat militant en el camp dels exlibris, marca personal que des del segle XV es col·loca en els llibres, un dels clars exponents d’amor a la cultura. És per tot això que els convidem a gaudir d’aquesta col·lecció de la M.Mercè Insenser, la qual destil·la una inusual sensibilitat.